Sichuan peber

Hvis du har fået fat i Sichuanpeber eller Szechuanpeber og overvejer at bruge det, så læs lige det her igennem inden brug.

Sichuanpeber har fået sit navn fra en provins, med sjovt nok det samme navn, i det vestlige Kina. Sichuanpeber er meget populær i sichuanprovinsen og indgår i mange af deres retter. Anvendes ligeledes i japansk, koreansk og tibetansk madlavning.

Sichuanpeber bliver også kaldt for fagara, anispeber eller kina-peber. Sichuanpeber er i sig selv ikke stærk. Måske fordi det slet ikke er rigtig peber men plantens tørrede rødbrune frugter ligner små peberkorn. Den hører til under citrusfamilien. Derfor har den også en meget karakteristisk smag af citron og anis. Ud over denne aroma giver de en prikkende, summende fornemmelse på tungen der minder om kulsyreholdige drikke og en nærmest bedøvende oplevelse på læber og tunge. Hvis du har prøvet at slikke på kontakterne af et 9 volts batteri, som virkelig gir én på opleveren, så har du ca. den samme prikkende fornemmelsen. Nu vil jeg ikke skræmme dig væk fra sichuanpeber. I den rigtige dosis er den virkelig en delikatesse og en uundværlig ingrediens i mange asiatiske retter. Men prøv at bide på sådan en peberkorn når du skal bruge dem.

Når du ser nærmere på peberkornene, kan du se små skaller, nogle er helt åbne, enkelte lukkede og andre er halvt åbne og en lille sort skinnende kerne er synlig. Det er udelukkende skallen som anvendes. Når du køber sichuanpeber, så se lige godt efter. En rigtig god peberblanding indeholder udelukkende skallerne. Jeg har dog en gang fået fat i en dårlig blanding, hvor mange indeholdt kernerne. Ikke fordi det er farligt at spise kernerne, men det giver en knasende fornemmelse mellem tænderne som at bide på sand. Første gang jeg prøvede dette, tænkte jeg, fu#k, hvor kommer alt det sand fra, fik vist ikke vasket grønsagerne godt nok. Anede sku ikke at det var de satans peberkorn. Når du skal anvende sichuan peber, så sorter dem, rist dem på panden og knus dem i en morter eller elektrisk kaffekværn.

Sichuan peber indgår typisk i følgende retter

Bang bang chicken
Mapo Doufu
Peking and
Kung pao chicken

Desuden indgår den i den kinesiske krydderiblanding ”Five Spice” eller ”de fem krydderier”
Sichuan peber anvendes ligeledes i den traditionelle kinesiske medicin.

0 kommentarer:

Faste læsere

Madblogstoppen

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP